Tekstil sektörü en fazla öncelikli kimyasalın kullandığı sektörlerde ilk üç arasında yer almaktadır. Sektörde kullanılan kimyasallar insan sağlığı ve çevre açısından yüksek önem arz eden kirleticiler olup etkin yönetimi uluslararası standartlara göre gerçekleştirilmelidir. Gelişen tekstil endüstrisinde pamuk ve yün kullanımının yanı sıra sentetik ürünlerin de kullanılmaya başlamasıyla çeşitli KOK kimyasalların kumaşlarda renk sabitleyici ve dayanıklılık arttırıcı olarak kullanımı artmaktadır. Tekstil üreticilerinin ve kullanıcılarının KOK kimyasalları konusundaki olumsuz katkısını en aza indirmek, ülke genelinde daha sistematik bir risk ve salım izleme çalışmasına katkıda bulunmak, projemizin amaçları arasındadır.
Tehlikeli kimyasallar giyim/tekstil, mobilya, inşaat, elektronik ve araçlardan gıda maddeleri, tıbbi cihazlar ve oyuncaklara kadar birçok tüketim ürününde kullanılmaktadır. Etiketleme ya da laboratuvar analizi yapmadan hangi ürünün hangi kimyasalı içerdiğini tespit etmek oldukça zordur.
Bu durum,
İnsanların hangi kimyasallara ne kadar sürede ve ne kadar sıklıkla maruz kaldığını ve ne tür risklerle karşı karşıya olduklarını tespit etmek açısından da güç bir durum oluşturmaktadır.
Tekstil sektörü, en fazla öncelikli kimyasalın kullandığı sektörlerde ilk üç arasında yer almaktadır. Sektörde kullanılan kimyasallar insan sağlığı ve çevre açısından yüksek önem arz eden kirleticiler olup etkin yönetimi uluslararası standartlara göre gerçekleştirilmelidir.
Bitki ve hayvan lifleri, tekstil üretimi sürecine girmeden önce bile pestisit, insektisit ve kimyasal gübreye maruz kalır. Viskoz (suni ipek) veya liyosel gibi suni ve sentetik elyaflar, yoğun bir kimyasal işleme tabi tutulur. Elyaf üretiminde sonsuz sayıda kimyasal (pigmentler, katalizörler, stabilizatörler) kullanılabilir. İplik üretiminde ise mukavemeti arttıran, sürtünmeyi azaltan kimyasallar kullanılır. Kumaş üretiminde yıkama, ağartma, ovma, karbonlaştırma gibi işlemlerde çok sayıda kimyasal kullanılır. Boya ve sabitleme işlemlerinde de tehlikeli kimyasallar kullanılır. Kumaş terbiye işlemlerinde ise yumuşatıcılar, kırışık gidericiler, antistatikler, anti-bakteriyel, su iticiler, yağ/kir iticiler, alev geciktiriciler, koruyucu kaplamalar ve daha bir çok işlevi olan kimyasallar kullanılır.
Tüm bu kimyasal maddeler kullanıldıktan sonra kumaş istenen renk ve özelliklere sahip olduğunda, kazak, kot pantolon, ayakkabı veya halı, mobilya veya araba koltuğu gibi diğer özel ürünler gibi bitmiş ürünlere dönüşür. Ancak kimyasal kullanımı burada da bitmez. Nakliye ve depolama sırasında küften korunmak için çoğunlukla biyositler kullanılır.